lunes, 21 de enero de 2013

Altres maneres d'arrencar un ordinador

Sistemes duals
Cada vegada és més freqüent que un usuari faci servir un SO per a certes coses i un altres usuari per a d'altres, segons les característiques pròpies. Tots dos en la mateixa màquina i s'anomena un sistema dual o d'arrencada dual.
Els discos durs dels ordinadors s'organitzen mitjnaçant particions.
Un disc dividit en tres parts:

  • Una partició de tipues NTFS que conté un SO Windows XP.
  • Una paritició de tipues Ext3 que conté una distribució de Linux Kubuntu.
  • Una partició de tipues Linux-Swap que servi`ra d'espai d'intercanvi de fitxers  entre Linux i Windows. Es a dir, una partició a la qual es pot accedir des de Linux i des de Windows.
Cal instal·lar permer el sistema Microsoft del més antic al més moder i després Linux. Hi ha diferents tipues d'arrencada.

  • Lilo i Grub són els més utilitzats en sistemes Liux.
  • Loader és el més utilitzat en els sitemes Microsoft.
Màquines virtuals i sistemes en mode On-live
La virtualització consisteix en l'execució d'un programa que emula un ordinador complet dins un SO en funcionament. Solen rebre el nom de màquines virtuals. Podem provar el Linux en una màquina que tingui el Windows instal·lat. Hi ha molts programes de virtualització com ara VirtualPC, Bosh i Colinux, pero el més estès es VMWare.

Sistemes operatius a Live-CD
Els més habituals són SO Linux, com ara el Knoppix o el Kubuntu. Per poder-los utilitzar cal que l'ordinador tingui configurada la BIOS per arrencar des del CD-ROM.
Aquests sistemes live-CD permeten provar sistemes operatius i utilitzar les aplicacions que hi vénen instal·lades sense que calgui tocar res del que tinguem instal·lat en la nostra màquina. N'hi ha prou de tancar-los i enretirar el CD o DVD per tornar a la situació original de partida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario